Apple-ov oktobrski dogodek

Apple je le dober mesec po predstavitvi novih iPhonov oznanil nov dogodek, na katerem so predstavili dolgo pričakovano osvežitev Macbook Air-a, Macbook Mini in novi iPad Pro. Dogodek, ki ni bil zelo opevan, je kljub vsemu dodal močno potrebne osvežitve, ki bodo Applu malo dvignile ugled.

Podjetje je po dolgih letih čakanja končno posodobilo Macbook Air, ki je v primerjavi s konkurenco in tudi Macbookom Pro deloval že kot grd, prevelik raček, pozabljen v svetu novih, boljših tehnologij. Za ljubitelje najcenejšega Applovega prenosnika prihajajo boljši časi, saj posodobljena različica prinaša kar nekaj novosti. Zaslon velikosti 13,3 inčev postaja Retina, kar pomeni, da bo imel kar 4-krat boljšo resolucijo. Marsikdo bo gotovo vesel tudi čitalca prstnih odtisov za odklepanje.

Notranjost premore nov processor, do 16 GB RAM-a in do 1,5 TB SSD prostora. Računalnik je še tanjši in manjši, vgrajeno ima novo tipkovnico in večji, boljši trackpad, po zunanjosti pa bolj spominja na Macbook Pro kot na starega Air-a. Mnogi bodo gotovo pogrešali nekaj priključkov, ki jih Apple ukinja. Na novem modelu sta namreč le dva USB-C priključka, ki bosta služila tudi za polnjenje naprave. Na drugi strani je še standarden 3,5 mm priključek za slušalke, to pa je tudi vse. Če še vedno uporabljate le navadne USB 3.0 ključke, boste morali le te kmalu zamenjati za modernejše USB-C. Tudi cena je malce višja, sedaj računalnika ne morete več dobiti za 999 €, temveč za 1200 €.

Nov Macbook Air. Vir: cdn.vox

Nov Mac Mini je na voljo v dveh različicah, cenejša ima nov 4-jedrni procesor, dražja pa 6-jedrnega. Računalnik premore do 64 GB RAM-a in do 2 TB shrambe SSD.

Največje spremembe pa je deležen iPad Pro, ki je korak bližje računalniku, saj ima sedaj USB-C priključek. Nov Pro nima več Home gumba, zato ima tudi popolnoma nov izgled, ki ga krasi tanko ohišje in manjši rob okoli zaslona. Tudi ta naprava se poslavlja od priključka za slušalke, kar opravičujejo z novimi, brezžičnimi. Te sicer delujejo resnično dobro, a je temu primerna tudi njihova cena. Če bi Apple slušalke priložil vsaki novi napravi, bi bilo to dejstvo sprejeto veliko lažje. Žal tega verjetno ne bomo kmalu dočakali. Tudi iPad Pro je na voljo v dveh velikostih, manjši ima zaslon velikosti 11 inčev, večji pa 12,9 inčev. Kot vedno je izboljšan procesor, preseneča pa tudi prostor za shranjevanje, ki lahko sedaj doseže 1 TB.

Vgrajena zadnja kamera ima sedaj 12 megapikslov in je precej izboljšana, sprednja pa se lahko pohvali s 7 megapiksli. Apple je poleg novih iPadov predstavil tudi Pencil 2, ki je po novem polni kar preko magnetnih priključkov, tako da ga postavimo na rob iPada. Svinčnik je sedaj malo manjši, brez premikajočih se delov, ima pa tudi odlično funkcionalnost: če med risanjem oz. pisanje po svinčniku dvakrat pritisnete, lahko prestavljate med načinom pisanja. Prestavljate lahko na primer med barvico in radirko, kar po želji nastavite sami.

 

Apple je z novimi napravami naredil ravno dovolj, da ostaja v stiku s trgom in vas znova očara. Če bodo kupci zadovoljni z novimi cenami ostaja neznanka, a Apple je na oktobrskem dogodku predstavil naprave, ki so v dometu zahtevnejših uporabnikov – najboljši primer je iPad Pro.

 

Viri:

Komentarji
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Latest posts by Sara Mikac (see all)

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.