Android Q – le nova črka?

Že leta so minila od takrat, ko je Google z vsako večjo nadgradnjo operacijskega sistema Adnroid pripravil tudi konkretno vizualno prenovo. Odkar so z različico 5.0 Lollipop prešli na minimalistični dizajn, smo iz leta v leto videvali le manjše vidne spremembe, podobno kot pri iOS-u že od sedme različice nismo dobili konkretne vizualne prenove. Kdor je upal, da se bo Google za deseto iteracijo svojega operacijskega sistema zares potrudil in nam ponudili preobrazbo, se lahko obriše pod nosom; Android Q, ki je pred kratkim izšel v Beta različici, je vizualno skorajda identičen Androidu P. Kljub temu pa ga ne gre takoj odpisati.

Trenutno je Android Q Beta na voljo za vse naprave iz linije Pixel (od prve generacije naprej), prenesejo pa jo lahko vsi, ki se prijavijo v brezplačni Googlov Beta program. Ker pa se Pixli pri nas niso nikoli zares razširili (Pixla 3 je od operaterjev ponujal le Telemach), bo v Sloveniji precej malo takih, ki bodo svojo napravo lahko posodobili na Beta različico Androida Q. Kaj pa s posodobitvijo sploh dobimo?

Kaj se je spremenilo?

Vizualno ne preveč. Novih je nekaj omejenih možnosti spreminjanja barv v nastavitvah, tu je še možnost spreminjanja oblike ikon in stikal v hitrih nastavitvah. Dobimo tudi nekaj osveženih animacij in prepričljivejši “temni način” med varčevanjem z energijo, to pa je na na kratko vse, po čemer bomo Android Q na prvi pogled lahko razločili od Androida P. Se pa določene spremembe na začetku skrijejo. Povsem prenovljen in na prvi pogled neopazen je sistem dovoljenj (permissions), ki po novem omogoča precej bolj natančno kontrolo nad tem, do česa naše aplikacije lahko dostopajo. Nekoliko so spremenili tudi brisanje obvestil (to po novem gre samo v eno smer) in izboljšali možnosti deljenja (sharing). Po novem zaslonski posnetki vsebujejo “notch” in zaobljene robove, končno pa so dodali tudi lasten snemalnik zaslona.

Razočaranje?

Videti je, da se vse spremembe v Androidu Q da našteti v krajšem odstavku. Preden pa Google na veliko kritiziramo zaradi “lenobe”, je nujno pogledati širšo sliko. Prvič, ne smemo pozabiti, da je to prva beta različica novega operacijskega sistema. Do uradne splavitve se utegne še marsikaj spremeniti.

Drugič, proizvajalci v današnjem času Android tako spremenijo, da je res redko sploh podoben Googlovi zamislici. Preden se bo Android Q sploh znašel na kakšni “mainstream” napravici, bo gotovo preteklo slabo leto dni. In če smo pred nekaj leti kritizirali vsakega, ki si je Googlov sistem drznil konkretneje prilagoditi svoji napravi, je danes drugače. “Čisti” android je postal skorajda dolgočasen, “skini” pa so se konkretno razvili. Samsungov pred kratkim predstavljeni One UI so mnogi kritiki označili za najboljšo različico Androida. In to je splavilo isto podjetje, ki so ga nekaj let nazaj zaradi “zatikajočega se TouchWiz-a” kritizirali po dolgem in počez. Google se očitno zaveda, da funkcije in nadgradnje, ki si jih sami zamislijo, večina brez slabe vesti povozi in jih nadomesti s svojimi. Za peščico konservativnih privržencev “čistega Androida” pa bo skorajda neopazna nadgradnja povsem dovolj, si verjetno mislijo.

Vir slike: Technogamesbrasil

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)