Ali sedenje preblizu zaslona res škodi očem?

V otroštvu so nam starši vedno govorili, da ne smemo biti preblizu televizijskega zaslona, ker si bomo poškodovali oči. To so bili še časi, vsaj za nekatere od nas, ko je na trgu prevladoval CRT zaslon in ne LCD/LED/Amoled, kot ga poznamo danes. Tako se rojeva vprašanje ali res obstaja neka razdalja med oddaljenostjo oči in velikosti zaslona, ki zadostuje našim potrebam gledanja in ne škoduje samemu zdravju oči?

Najprej se lotimo problema sedenja preblizu zaslona. Izkazalo se je, da je priporočilo pravilne razdalje prišlo prvič na plan okoli leta 1960, kjer so določeni televizijski aparati oddajali velike odmerke rentgenskega sevanja, ki je zelo škodljivo ne le za naše oči vendar za celotni organizem. Če smo torej zadnjič o takšnih težavah govorili pred več kot 50 leti, zakaj se je ta »pregovor« še vedno tako dobro ohranil? Obremenjenost oči je najverjetneje vsem znano stanje, kjer v sprednjem predelu glave čutimo pritisk. To lahko povzročimo, ko se osredotočamo na neko točko dalj časa, med branjem revije ali pa uporabe računalnika. Razlog tiči v mišicah, ki skrbijo za napetost oči, saj se te napnejo, da se lahko posledično lažje osredotočimo na objekt in kot vsaka druga mišica, če je ta napeta preveč, bo začela boleti. To se lahko le ojača, če je vir kjer gledamo zaslon, osvetljen izza samega prikaza. Če se morajo oči nenehoma nastavljati glede na osvetlitev zaslona in temnim kontrastom prostora kjer gledamo ekran, bomo doživeli boleče oči toliko hitreje.

Tu je tudi dobra novica. Napetost lahko zmanjšamo, če utripamo bolj pogosto in tako oči dodatno navlažimo. Vsake toliko lahko tudi pogledamo nekam drugam za par minut ali pa zmanjšamo svetlost zaslona, da ni preveč temen oz. svetel od okolja v katerem smo. Na koncu pa sama napetost ne povzroča dolgotrajnih negativnih posledic in se lahko enostavno odpravi tudi s preprostim kratkim spancem ali pa s prehodom v temnejši prostor, kjer ni potrebno imeti oči toliko aktivnih.

Da se torej na zastavljeno vprašanje odgovori, odgovor je ne. Včasih so bili zasloni v redkih izjemah škodljivi, vendar so danes te posledice bile odpravljene. Seveda še vedno lahko pride do okvare vida, toda sama bližina zaslona od vaših oči na to ne bo direktno vplivala. Kljub povedanemu še vedno ni priporočljivo sedeti priblizu zaslona, saj se vam bo tako uničila izkušnja sama, kajti na določeni razdalji boste lahko že videli in ločili posamezne slikovne pike, ki pa gotovo ne bodo pomagale pri uživanju in uporabi zaslona.

Sam zaslon pa se skozi čas razvija in postaja vse boljši, zato imamo danes na voljo že mnogo boljših alternativ. Ena izmed teh je microLED. Več o njej pa si lahko preberete tukaj.

Vir:

Kids Health
The Sun

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.