Ali postajajo Windows posodobitve slabše?

Ali so Windows posodobitve res tako pomembne, da se morajo nalagati v najbolj neprimernih trenutkih? Končali smo delo z računalnikom, zato je čas, da ga izklopimo. Toda, ker je življenje kruto in surovo se nam načrti ne uresničijo, saj pride iz vogala, kot trol, ki je prišel iz jame, Windows posodobitev! Naši načrti o težko pričakovanem in zasluženem spancu so tako splavali po vodi, saj je potrebno počakati na posodobitve in šele nato lahko ugasnemo računalnik. Koliko noči smo preživeli budni, ker smo moral počakati, da se je računalnik končno ugasnil.

Začetki že v “prazgodovini”

Prve začetke Windows posodobitev najdemo že v prazgodovinski različici Windows 98. To je bil prvi microsoftov operacijski sistem, ki je ob novi posodobitvi prikazal okno, da je na voljo nova posodobitev. Ta novost je bila zelo dobrodošla, saj je povzročila, da so se lahko uporabniki zaščitili pred vdori v njihov sistem in ostali zavarovani pred množico groženj, ki so čakale na svoj čas, da napadejo.

Prve znake posodobitev lahko najdemo že v prazgodovinski različici Windowsa 98. (Vir: Wikipedija, dostopano marca, 2019)

Izguba nadzora nad izbiro

Težave so nastopile, ko se je Microsoft odločil, da bo uporabnikom odvzel nadzor nad posodobitvami. Tako so uporabniki postopoma imeli vse manj nadzora nad posodobitvami, dokler se ni pripetil Windows 10, ko smo nadzor popolnoma izgubili. V najnovejši različici je posodabljanje sistema obvezno in končni uporabniki nimamo več možnosti, da teh ne naložimo. Edina izbira, ki nam je še ostala je čas kdaj želimo posodobitve naložiti.

Ker ima veliko uporabnikov slabši računalnik ali računalnik uporabljajo redkeje, so posodobitve zelo nadležne, saj te lahko upočasnijo delovanje računalnika in onemogočajo neprekinjen potek dela.

Možnost kasnejšega nalaganja posodobitev, a le v specifični različici

Da posodobitev sploh ne moremo zaustaviti oz. zakasniti v najnovejši različici sistema Windows 10 ni povsem resnično dejstvo, saj lahko v posebni različici in sicer Business Version, zaustavimo posodobitve dokler nismo pripravljeni, da jih naložimo. Razlog za to so seveda firme in podjetja, ki uporabljajo starejše programe, ki se ne posodabljajo zelo pogosto, saj za to ni potrebe, ker pa se vsak dan ustvarijo nova tveganja našim sistemom, se morajo ti vseeno posodobiti oz. optimizirati do te mere, da se lahko uporabljajo tudi v najnovejših sistemih. Dejstvo, da ima večina uporabnikov Home, Professional ali Education edition pa predstavlja težavo, saj v teh različicah ta možnost ni ponujena.

Razlog zakaj so posodobitve danes neizogibne, je dokaj očiten. Povečana varnost. Če prisilimo uporabnika, da si mora naložiti posodobitve, smo lahko dokaj prepričani, da bo ta uporabnik zaščiten pred grožnjami, ki pretijo po spletu. Če uporabnik tega ne bi storil, bi se lahko zgodilo, da bi se v sistemu zlorabila varnostna luknja, ki še ni bila pravilno zaščitena, zato bi lahko prišlo do izgube podatkov oz. njihove zlorabe.

Potemtakem se postavi očitno vprašanje: »Zakaj pa Microsoft enostavno ne naredi sistema, ki bo dovolj zaščiten že pri svojemu nastanku ?«. Odgovor je v kompleksnosti in velikosti sistema. Windows 10 je tako kompleksen in gromozanski sistem, da je praktično nemogoče pokriti vse varnostne luknje, ki bi se lahko zlorabile, zato smo žal ali pa na srečo priča rednim posodobitvam, ki popravljajo te varnostne luknje in nas pustijo v varnejšem okolju, kot prej.

Lovljenje žuželk

Hekerji in nepridipravi vedno skušajo odkriti nove varnostne luknje, zato ima Microsoft program, ki ga imenuje: »Microsoft Bug Bounty Program«. To je program, ki skuša uporabnike spodbuditi za odkrivanje novih varnostnih lukenj, saj bo v primeru, da je luknja najdena, uporabnik finančno nadgrajen. Podobne programe opravljajo tudi ostala podjetja, kjer nekatera ponujajo celo več milijonske nagrade.

Lovljenje “žuželk” je program, ki vam lahko prinese zelo velike finančne nagrade, če vam uspe najti varnostne luknje. (Vir: Thehackernews, dostopano marca, 2019)

Drugi razlog, da so posodobitve v stanju neizogibnega prihajajočega nalaganja, se skriva v načrtu delovanja podjetja Microsoft. Ti so se odločili, da bodo z različico sistema Windows 10 spremenili način poslovanja in sicer bodo obravnavali svoj sistem kot storitev in ne kot produkt. V končni fazi to pomeni, da bo poudarek na konstantnih posodobitvah in izboljšavah, ki bodo omogočale, da bo njihov produkt vedno ostal popularen, atraktiven in seveda varen. Veliki M je šel celo tako daleč, da je izjavil, da bo Windows 10 zadnji Windows, kar nam daje misliti, da misli s tem načrtom zelo resno.

Za razvijalce, ki bodo ostali zadaj kar se tiče njihove programske opreme pa Microsoft ponuja navodila in pomoč, kako lahko njihove rešitve prenesejo na najnovejše različice sistema Windows 10 in tako omogočijo uporabnikom enako in konsistentno izkušnjo, kot so te bili vajeni v prejšnjih različicah.

Za konec pa ne smemo pozabiti na posodobitve, ki pridejo z novimi napakami in težavami, ki pestijo naš sistem. Čeprav se Microsoft trudi, da nove posodobitve odpravijo obstoječe težave, se večkrat pripeti, da se za vsako odpravljeno težavo le ustvarijo nove, ki jih nadomestijo. V vsakem primeru pa bodo posodobitve tu v dobrem in v slabem, če pa se jih želimo znebiti, se bomo morali odločiti za drug operacijski sistem. Končna odločitev pa je seveda vaša.

Viri:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.