Aktivni in pasivni zvočniki. Kateri so pravi za vas?

Če ste kakršenkoli glasbenik ali pa preprosto ljubitelj glasbe, ste že zagotovo kdaj pogledali na internet, da bi si kupili kakšen kos avdio opreme ali pa ste to naredili kar iz radovednosti. In ko ste si ogledovali zvočnike, ste zagotovo naleteli na aktivne in pasivne zvočnike … pa tudi če niste bili ravno pozorni na to.

V tem članku vam bom opisal razliko med aktivnimi in pasivnimi zvočniki, tako da se boste na koncu znali odločiti, kateri so pravi za vas in vaš avdio sistem.

Na začetku bi vam rad razložil pojem ojačevalnika (angl. amplifier). To je elektronska naprava za povečanje amplitude električnih signalov, ki se uporablja predvsem pri reprodukciji zvoka. Na kratko – ojača amplitudo signala. In ja, ko ojačamo amplitudo signala postane zvok, ki prihaja iz zvočnika, glasnejši. Logično je potemtakem reči, da je to delo zvočnika in da ni razlike med njima. A treba je tudi razumeti, da ko signal potuje iz glasbila ali računalnika v ojačevalnik, je v prisoten v dvodimenzionalni obliki. Šele nato signal zvoka potuje v zvočnik, kjer dobi svojo končno tridimenzionalno obliko, ali stereo zvok.

Aktivni zvočniki

Če nadaljujem kar z ojačevalnikom; aktivni zvočniki ga imajo že vgrajenega in je navadno najboljši ter tudi najbolj kompatibilen s samim zvočnikom. Če bi ga že hoteli menjati se je zagotovo zelo pametno prej pozanimati kakšne specifikacije ima trenutni ojačevalnik in pa, če na trgu sploh obstajajo rezervni ojačevalniki, ki bi bili primerni za vaše zvočnike. Ko ali če ga menjujete, morate biti zelo previdni, da ne poškodujete ostale opreme znotraj zvočnika. Ta zelo je nadvse pomemben, ker lahko ogrozite celoten zvočnik, če kaj poškodujete. In če uničite zvočnik, vas bo finančno stalo dosti več.

Cel zvočnik je zgrajen na tak način, da vse komponente delujejo med sabo v simbiozi. To pomeni, da je celoten zvočnik glasnejši in ima boljši signalni razpon v nižjih tonih – basi. Te komponente so zgrajene tudi tako, da je zvočnik težje uničiti, če je glasba preglasna. So definitivno težji od pasivnih, glavni razlog je ravno vgrajen ojačevalnik. Ti zvočniki za svoje delovanje potrebujejo le običajen AC kabel, ki navadno pride kar z zvočniki, in pa izvirni signal.

Aktivni zvočniki se uporabljajo za avdio sisteme v studiih, DJ mize … Vsi zvočniki, ki imajo navaden avdio Jack vezan direktno na zvočnik, so aktivni zvočniki.

Pasivni zvočniki

Glavna stvar, ki razlikuje pasivne in aktivne zvočnike, je to, da pasivni zvočniki ne pridejo z vgrajenim ojačevalnikom in moramo dodati svojega. Seveda ne moremo dodati kakršnegakoli ampak moramo izbrati takšnega, ki bo pravilno deloval in sodeloval z zvočnikom. Ponudba je seveda večja, kot pri aktivnih, a izbira ne bi smela biti pretežka. Ena pomembnih stvari je tudi to, da imajo ti zvočniki več kablov in so težji za namestitev … ampak spet ne pretežki. Ti kabli morajo iti od elektrike do ojačevalnika in od ojačevalnika do zvočnika.

Pasivni zvočniki so popolni za domači kino ali pa kakšen HiFi zvočni sistem. Pa tudi zelo so lahki.

Vsak zvočnik ima svoje prednosti in slabosti, kar je bilo pričakovano. Aktivni so slabši kar se tiče nadgradnje a so bolj kompaktni, kar se pozna na njihovi teži in kvalitetni glasnosti, medtem pa so pasivni zvočniki lažji in jih ni težko nadgraditi z novim ojačevalnikom. Jaz osebno ne bi risal nekih hudih razlik med njima, ker kar kupiš, to dobiš. Na koncu je vse odvisno od osebnih preferenc in izkušenj.

Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.