Advent Of Code

V najbolj prazničnem mesecu se vrstijo številni dogodki, ki privabijo množice ljudi. Programerji pa načeloma niso najbolj družabni pripadniki družbe, zato v prazničnem decembru za njih poteka tako imenovani Advent Of Code (slj. Advent kode). Ta zanimiva kreacija Erica Wastla je prerasla v pravo majhno tekmovanje programerjev celega sveta. Advent Of Code je serija kratkih in zabavnih programerskih ugank, primernih za programerje vseh kovov – od začetnikov do profesionalcev. Vsaka taka uganka je sestavljena iz dveh delov, zahteva pa različne veščine in preverja različna razmišljanja.

Uganke so točkovane glede na časovno uspešnost, prvih 100 na svetu pa se vpiše na rezultatsko tabelo, na kateri se točke seštevajo. Prvi, ki reši uganko dobi 100 točk, drugi 99, vse do 100., ki dobi 1 točko. Ker pa se uganke odprejo ob 6.uri po našem času, in programerji radi zjutraj dlje spijo, so na voljo tudi posebna točkovanja v zasebnih lestvicah, ki jo lahko gosti fakulteta, podjetje ali motivirana skupina prijateljev. Naloge so božično obarvane, saj moraš pomagati božičku, ki pri svoji dostavi daril naleti na mnogo težav in preprek.

Advent of Code je tako v svojem 3. letu obstoja postal zelo priljubljen način preverjanja svojega napredka na področju programiranja. Prav tako se na priljubljenem spletnem portalu Reddit redno objavljajo debate, rešitve in algoritmi do katerih prihajajo programerji iz vseh koncev sveta, kar še dodatno poveča zanimivost dogodka, saj lahko vidiš kako so drugi rešili zastavljen problem. Zaradi tega se lahko več naučiš in nadgradiš svoje znanje.

Lahko bi rekli, da je Advent of Code primeren za vse programerske entuziaste, ki radi rešujejo probleme in preizkušajo svoje znanje. Dogodek poteka vsako leto med 1. in 25. decembrom in upam, da bo še naprej ostal tako prijetno razvedrilo prazničnega meseca.

Link: Advent of Code

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.