Adobe Flash, vzpon, padec in prihodnost

Še pred nekaj leti je Flash veljal za obvezno opremo, če smo hoteli brskati po spletu. Stvari pa danes kažejo drugačno sliko. Dejstvo je, da se Flash počasi odstranjuje iz sveta spletnih strani in podjetje Adobe, ki je to tehnologijo ustvarilo, bo zaključilo uradno podporo za Flash leta 2020. Zakaj pa slednji sploh umira oz. se več ne uporablja, boste izvedeli danes.

Vse od animacij spletnih strani do poganjanja najrazličnejših spletnih igric, dinamičnih prikazov in še več. Za vsem je stal Adobe Flash. Vsak večji internetni brskalnik gigant, Google Chrome, Firefox, Safari in med ostalimi tudi Internet Explorer, so poganjali Flash popolnoma brez težav in zanj imeli popolno podporo. Zakaj so se torej pri Adobe odločili za odstranitev?

Začetki

Najprej moramo postaviti temelje, zaradi katerih se je Flash tako masovno razširil in populariziral. Vse nazaj v pozna devetdeseta leta oz. natančneje 1990 so bile strani dokaj statične. Na njih se ni dogajalo veliko in vsaka vsebina je bila zelo pusta. Ni bilo animacij, ni bilo estetske postavitve strani, skratka, uporabniška izkušnja je bila zelo slaba. Edina ne statična vsebina je bila GIF, ki ga danes najverjetneje že vsi poznate.

Skozi obdobje naslednjih petih let, se je na tem področju dogajalo zelo malo. Potem pa je leta 1996 podjetje Netscape, ki je bilo tudi internetni brskalnik, izdalo FutureSplash. Izmed ostalih prednosti je prinesel podporo za grafične animacije ter vektorje. Za tiste čase je bila ta tehnologija zelo revolucionarna in je zato posledično spremenila izgled mnogih takratnih strani. Gigant Microsoft je nemudoma začel uporabljati to tehnologijo na svoji strani, da je lahko izstopal od ostalih običajnih, za mnoge dolgočasnih, spletnih strani.

S komercialnim uspehom je podjetju uspelo ustvariti zelo veliko prepoznavnost v svetu spletnih tehnologij. Tako so se začele dirke, kdo bo prej kupil to novo ustvarjeno tehnologijo in jo ponesel na naslednji nivo. Med favoriti je ostalo podjetje Macromedia, ki je bilo kasneje kupljeno s strani Adobe, kateremu je uspelo kupiti novo nastalo tehnologijo. FutureSplash so preimenovali v Flash, kot ga poznamo danes.

Nova konkurenca na obzorju

V nadaljnjih letih so pri Macromedia-ji marljivo delali na Flash-u in mu dodajali več in več funkcionalnosti. Z razvojem pa so se sočasno začele pojavljati nove strani, ki so te tehnologije izkoriščale. Primer takšne strani je Newgrounds, ki stoji še danes, v večini pa je namenjen igranju iger. Velika dodana funkcionalnost je bila možnost predvajanja video vsebine. Ta je bila še posebej popularna in razširjena, saj je celo velikan YouTube to tehnologijo prav tako uporabljal mnoga leta, preden je prešel na naprednejši HTML 5.

Težave

Kot vsaka druga tehnologija, je tudi ta šepala in imela svoje težave. Prve so se pojavile že leta 2007, ko je podjetje Apple objavilo, da njihov iPhone, ne bo podpiral Flash-a. Za razlog so podali njegovo odvisnost od podjetja in veliko potrebo po strojni opremi, ki je posledično ustvarila počasnejšo delovanje naprave, kajti Flash je za dekodiranje video posnetkov uporabljal zelo neučinkovit proces. Za primerjavo, Flash je za nek videoposnetek porabil dvakrat več baterije v primerjavi z odprtokodnim dekoderjem H264.

V naslednjih letih so začele organizacije, kot je W3C (World Wide Web Consortium), ustvarjati svoje odprtokodne formate tipa HTML in CSS, ki so bili veliko bolj učinkovitejši in manj strojno potratni za razliko od Flash-a. Ena izmed prednosti je bila njihova dostopnost, saj so ti formati bili brezplačni za vsakogar. Tu pa je bila tudi varnost. Flash je bil skozi svoje celotno obdobje obstoja tarča nepridipravom in ostalim posameznikom, ki so ga zelo hitro tehnično oslabili. Za skoraj vsako posodobitev, ki je je bil deležen, so nepridipravi že našli nove napake, preko katerih so lahko izvedli svoje napade. Na trenutke je bilo tako hudo, da je Adobe celo izdal javno opravičilo, saj so za popravilo neke napake potrebovali celih 16 mesecev!

Omenjene težave varnosti in odstranitev podpore za Flash s strani YouTube-a, ta je začel uporabljati HTML 5, so pomenile konec za nekdaj zelo priljubljeno tehnologijo spletnih brskalnikov. Vsako leto je bila podpora za odprtokodne sisteme vse večja, medtem pa je zanimanje za Flash strmoglavo upadalo.

Prihodnost

Čeprav bo uradna podpora za Flash prišla dokaj hitro, pa je tehnologija še vedno močno prisotna. Seveda bo raba na spletnih straneh omejena le na zelo stare in ne posodobljene strani, po drugi strani pa je podpora pri ne-spletnih aplikacijah dokaj velika. Ta vključuje razne programe, ki za prikaz animacij ali videovsebin uporabljajo Flash, kar specifičnim zahtevam ustreza zelo dobro in je v primerjavi z ostalimi formati dokaj podprt in lahek za implementacijo. Masovno se uporablja v videoigrah in tudi televizijskih vsebinah, kot so risani filmi in ostale animacije.

Praktična uporaba Flash-a, izven spletnih vsebin.

Flash nas zapušča, vendar le pri spletnih straneh. Na področju medijev za zabavo in video iger, pa nas bo njegova prisotnost zabavala še mnoga leta.

Viri:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.

Ena misel o “Adobe Flash, vzpon, padec in prihodnost

Komentarji so onemogočeni.