Kako deluje (št. 1) – Sistem prepoznave obraza

Poznamo veliko možnosti za identifikacijo osebe, kot so osebni dokument, prstni odtis, oko … A tehnologija prepoznave obraza je potrjeno najnatančnejša in hkrati zelo zanesljiv način identifikacije.

Človeški obraz je poleg prstnega odtisa najbolj edinstvena lastnost na telesu, zato tehnologijo prepoznave obraza uporabljajo predvsem vojska in visoke inštitucije za prepoznavo pomembnih predstavnikov. Poglejmo si, kako deluje in kje ter kako se uporablja.

3D prepoznava obraza.    Vir: TechFunnel

DELOVANJE

Sistem za prepoznavo deluje na podlagi prej pridobljene slike, videa ali natančnega opisa obraza, ki ga ima shranjenega v spominu. Za varno in pravilno delovanje se mora v obraz usmeriti vsaj 30.000 infrardečih žarkov, ki prepoznavajo in določajo obliko obraza, kot so čelne gube, potek čeljusti, oči in nos. Največkrat se uporabljajo 3 majhne infrardeče kamere, vsaka s svojo nalogo. Ena meri naravnost v obraz, druga v levo ali desno lice, tretja pa pod kotom. Ko se vse tri kamere uskladijo pošljejo podatke do računalnika, ki na podlagi prej pridobljenih slik oz. podatkov potrdi ali pa ovrže pravilnost obraza. Za podrobno opisano tehnologijo prepoznave prstnega odtisa pa kliknite na članek »tehnologija prstnih odtisov«.

Zaznavanje obraza.    Vir: ComputerWorld

UPORABA

Že kot otrok sem sanjal, da mi vhodnih vrat ne bi bilo treba zaklepati in odklepati s ključem ter odpirati in zapirati s kljuko. Tovrstno tehnologijo smo lahko letos že videli na MOS v Celju, kjer je podjetje vhodnih vrat Pirnar predstavilo prototip vrat, ki se odklepajo na način prepoznave obraza in odpirajo na motor. Uporaba je prijazna in preprosta za vsakogar. Najprej se postavite pred kamere, ki zajamejo vaš obraz in sistem za kamerami si zapomni določene specifikacije. To je zgolj eden izmed mnogih primerov vsakdanje uporabe sistema prepoznave obraza.

Pirnar vhodna vrata.    Vir: Val-Navtika

 

Ameriško podjetje Apple je pred slabim letom dni na tržišče postavilo najnaprednejši mobilni telefon do tedaj: iPhone X oz. Iphone 10. Ta namreč poleg gesla uporablja tehnologijo prepoznave obraza (Face ID) kot osnovno nastavitev. Posebnost se izraža v dejstvu, da za nakup igre, spletni nakup ali zgolj programske identifikacije ni potrebno vnašati gesla ali prstnega odtisa, temveč zgolj pogled v ekran. Več o Applovi Face ID preberite na uradni spletni strani Apple iPhone.

Face ID.    Vir: CNet

 

Predstavljajte si, da pridete v šolo ali službo, kjer se ni potrebno podpisati za potrditev prisotnosti ali odčitati kartice in kjer profesorjem ne bi bilo treba na začetku vsake šolske ure v spletni dnevnik vpisovati prisotne dijake oz. učence. To bi bilo super … Ni vam treba skrbeti, da vsako jutro vzamete kartico, profesorjem pa ni treba skrbeti za potrjevanje prisotnosti dijakov in učencev. To so res zgolj malenkosti, a te so tiste, ki globalni svet ponašajo v nove dimenzije sodobne tehnologije.

PRIHODNOST (sladko – grenka)

Področja uporabe te tehnologije so več ali manj jasna. Odklepanje zaslona, odpiranje vrat, plačevanje izdelkov na spletu in še marsikaj. To seveda olajša vsakodnevne pojave, a sistem prepoznave obraza bodo množično uporabljali (ponekod tudi že) na ulicah, v parkih in na javnih prireditvah. Kamere, ki so nameščene na javnih mestih, bodo sposobne identificirati vsakogar, ki gre mimo. Tako bi se morebiti dalo ujeti in preprečiti napade teroristov ali slediti pomembnim ljudem in jih tudi zaščititi.  A s tem se postavljajo številne polemike glede svobode in varovanja osebnih podatkov vseh ostalih ljudi v mestu. Zagotovo pa je, da napredka tovrstne tehnologije ne bodo ustavile nikakršne polemike glede svobode in osebnih podatkov.

Javna uporaba.    Vir: YouTube

 

Tehnologija prepoznave obraza omogoča neverjetne bližnjice v vsakdanjem življenju. Nekatere so že uveljavljene, druge še bodo. Zagotavljam pa vam, da bo že čez nekaj let tehnologija prepoznave obraza sestavljala naše vsakdanje korake.

 

 

 

 

Viri:

 

Komentarji
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, uporabno znanost in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, uporabno znanost in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.

Ena misel o “Kako deluje (št. 1) – Sistem prepoznave obraza

Komentarji so onemogočeni.