2018 – kaj pričakovati na področju pametnih telefonov?

2017 je precej dobro leto za mobilne telefone. Dobili smo tanjše stranice, razširila se je uporaba dvojnih kamer, strojna moč pa se je razvila do te mere, da lahko na praktično vseh pametnih napravah uporabjamo navidezno resničnost. Kaj pa torej lahko glede na pretekle trende pričakujemo v prihodnjem letu?

1. Še tanjše stranice, še večji zasloni

Odkar je Apple predstavil iPhone X, je jasno, da se razvoj giblje v smeri naprav, ki bodo praktično brez stranic. Lahko torej pričakujemo, da bo Samsung v svojih novih paradnih konjih (S 9 in Note 9) skušal še bolj omejiti svoje že tako minimalne obrobe. Hkrati je zelo verjetno, da bodo proizvajalci, ki se konservativno še oklepajo debelih stranic (Htc, Sony), končno šli v korak z razvojem in ponudili naprave z vitkejšimi okvirji. Nekateri proizvajalci naj bi sledili Razerju in končno ponudili telefon s 144Hz zaslonom, Samsung pa obljublja tudi nove naprave z zaslonom, ki se ga da pregibati.

2. Razvoj in množična uporaba prepoznave obraza

Že lani je Samsung z Galaxy Note 7 predstavil branje šarenice, letos pa so to inovacijo vgradili v svoje telefone S in Note serije. iPhone X se je odpovedal bralniku prstnih odtisov in s tem uporabnike prisilil k uporabi njihove napredne tehnologije prepoznave obraza, OnePlus pa je z modelom 5T odklepanje z obrazom približal množicam. V letu 2018 pričakujemo, da bo Samsung konkuriral Applu z razvojem in izboljšavo svoje tehnologije prepoznave obraza (čeprav že zdaj ponujajo lastno, a precej osnovno branje obraza), podoben trend pa lahko pričakujemo tudi s strani drugih večjih proizvajalcev.

3. Dvojne kamere?

Po vsej verjetnosti bodo dvojne kamere v večini modelov ostale, a obstaja možnost, da bodo nekateri proizvajalci sledili trendom, ki sta jih postavila Pixel 2 in Pixel 2 XL, ki z uporabo enega samega tipala prekašata marsikateri sistem dvojnih kamer. Z eno kamero je sicer res težko nadomestiti “telephoto” in širokokotne objektive, se pa da z uporabo naprednih izostritvenih tehnologij (“dual pixel”) narediti izvrstne portretne posnetke (torej z obilico umetne bokeh-e).

 

4. 3.5mm izhod za slušalke?

Apple je že leta 2016 začel trend odstranjevanja klasičnega, 3.5mm izhoda za slušalke. Trednu so se priklučile številne vodilne znamke pametnih telefonov, še Google, ki se je 2016 zaradi ukinitve izhoda norčeval iz Appla, ga je letos brez sramu odstranil iz svojih novih pametnjakovičev. Za ostale proizvajalce je 3.5mm izhod ravno zato postal nekakšen prepoznavni znak, ki se ga verjetno še ne bodo hoteli znebiti. V OnePlus 6 in Samsungovih S 9 in Note 9 torej lahko pričakujemo vsem tako ljubi dodatek.

5. 4K 60fps

Apple v novih modelih ponuja snemanje videov ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo. Ker bo Qualcommov novi procesor (SD 845) potrjeno omogočal takšno snemanje, je gotovo, da bodo to možnost izkoristili skoraj vsi proizvajalci na Androidni strani. Verjetno je, da bodo vsaj nekateri ponudili tudi napredno in izboljšano snemanje počasnih posnetkov.

Mojega kratkega seznama je konec. Čeprav je videti, da bo leto 2018 manj pestro od preteklega, lahko upamo, da nas čaka v prihodnjem letu še kako prijetno presenečenje. Le upamo pa seveda lahko, da cene ne bodo sledile Applovim trendom. Kar je preveč, je pač preveč.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

5 misli o “2018 – kaj pričakovati na področju pametnih telefonov?

Komentarji so onemogočeni.